Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 17:18 - Отровни медузи
Автор: geronimo14 Категория: Технологии   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 17:20



image

  Този вид медузи се среща най-вече в южна Австралия и Тихоокеанските райони. Възрастните медузи хвърлят хайвер по устиетата на реките в късния период на лятото. Оплодените яйца се прикрепят към скалите под формата на ситни полипи. През пролетта тези полипи се превръщат в малки медузи, които мигрират по течението, най вече в дъждовния период. Те се хранят със скариди и се срещат често по крайбрежието.

Тези животни са избрали пасивен начин за ловуване. Просто чакат плячката сама да попадне в пипалата им. И тъй като борещата се скарида би могла да се отскубне, се налага тя да бъде убита на мига с много силна отрова.

На тегло тези на вид красиви животни достигат два килограма. Пипалата са им снабдени с около 5000 нанизи от малки клетки, изпълнени с отрова. Само 3 минутен контакт с пипалата им, може да бъде фатален за човек. Много хора са загинали от тези наглед безобидни животни.

Последните проучвания съобщават, че медузата има четири очи- по едно от всяка страна на камбаната(такава е формата на тялото им). Не е известно как животното реагира на визуалната информация, без да притежава мозък. Но така или иначе тя успявя да се предпазва от предмети. Най-вероятно се опитва да се предпази и от хората и те биват застрашени само когато се допрат до тях. 

Интересен факт е, че костенурките не се влияят от отровата им и ги ядат.



Тагове:   животни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: geronimo14
Категория: Забавление
Прочетен: 1058536
Постинги: 197
Коментари: 90
Гласове: 2610