Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 17:19 - Орфей
Автор: geronimo14 Категория: Забавление   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
0



   Гръцката класика благоговее пред легендарния образ на Орфей като поет, музикант и изпълнител на лира. В древната поезия се казва, че неговaтa  лира и песни е могъл да очарова птици, риби и диви животни, да накара дървета и скали да затанцуват, дори да променя хода на реките. Той е бил един от малкото гръцки герои, посетил подземния свят и се върнал от там. Дори и в Хадес неговата лира и песни не са си изгубили силата. Като един от пионерите на цивилизацията, негова е заслугата да научи човечеството на изкуството на медицината, писането, земеделие. По скоро свързван с религията, Орфей е бил авгур и пророк; практикувал магия, най-вече астрология, създател на мистичните обреди и инициатор на пречистващи ритуали, които неговите последователи съхраняват в Орфическите текстове. Смятало се е че прочутия античен поет е роден в Родопите, близо до град Смолян. Други твърдят че е роден в Странджа планина. Но едно е сигурно, че е роден в южна България. Баща му е бил тракийски цар, а майка му, музата Калиопе. Докато живял с майка си и с нейните красиви осем сестри, той среща Аполон, който толкова го харесва, че му подарява малка златна лира и го научава да свири на нея. А майка му го научава да създава стихове и да ги пее.

 Най-известната легенда за Орфей е тази за жена му Евредика. Докато бягали от Аристеос (син на Аполон), Евредика паднала в гнездо на змии, които я ухапали фатално по петата. В страданието си Орфей пеел толкова тъжни песни и толкова неуморно, че разплаквал дори нимфите и боговете.С тяхно разрешение той слязал в подземния свят и там размекнал сърцата на Хадес и Персефона. Те разрешили на жена му да се върне с него на земята, но при едно условие- той трябва да върви пред нея и да не се обръща назад докато и двамата не стигнат горната земя. Но малко преди това, той не издържал и се обърнал да погледне жена си, забравяйки че и двамата трябва да са стъпили на земята и тя изчезнала и този път завинаги. 

 Според някои антични бележки към края на живота си Орфей е презрял всички богове с изключение на слънцето, което нарекъл Аполон. Една сутрин отишъл при оракула на Дионисий, да поздрави своя бог и е бил убит за проявено неуважение към Дионисий. 

 Главата му е погребана на брега на остров Лесбос а златната лира е отнесена от музите в рая и поставена между звездите. Други митове разказват че се е самоубил от мъка, че не е успял да върне жена си или че Зевс го е убил с мълнии затова че разкрива божиите тайни на хората.   


Тагове:   Орфей,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: geronimo14
Категория: Забавление
Прочетен: 1059302
Постинги: 197
Коментари: 90
Гласове: 2610