Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 15:20 - Манго - най-употребяваният плод в света
Автор: geronimo14 Категория: Технологии   
Прочетен: 2556 Коментари: 0 Гласове:
1



В България мангото все още е екзотична храна. Може да се изненадате, но в световен мащаб е най-консумираният плод. Срещу банана печели с три към едно, а спрямо ябълката с цели десет към едно! Най-добре си нарежете едно манго, докато четете повече за полезните му свойства, направили го суперплод в очите на милиарди.

image

Манго (Mangifera indica, Anacardiaceae) e плодът на дървото Манго, което расте натурално Югоизточна Азия в териториите на Индия, Пакистан и Бангладеш. Близко е ботанически до кашуто. Култивирано е в Индия през четвърти-пети век преди Н.Е. Производството му бързо се разгръща в региона. Около 10-ти век мангото е транспортирано до източна Африка, откъдето поема пътя си на юг. Навлизането му в "новия свят" става с първите колонии.

Дървото манго е вечнозелено и огромно, като средно достига 35-45 метра на височина с голяма корона и големи, гъсти клони и листа. Плодовете са доста, но узряват относително бавно за три до шест месеца. По размер са близки до лимона, а по форма - на круша. Оцветяването при узряване е от жълто, през оранжево към наситено червено. Обикновено са неравномерно оцветени, тъй като се берат все още зелени.

Мангото се отглежда във всички тропични зони на света, при това масово заради имиджа му на суперплод. Почти всичко мангото намира приложение в хранително-вкусовата промишленост. Плодът служи за храна и като компонент (оцветител, овкусител) на много други смесени храни т.н., включително на протеинови вафли и шейкове.

В наши дни основни производители и износители на манго за Европа са азиатските страни: Китай, Индонезия, Пакистан, Тайланд, Филипините, Виетнам и Бангладеш. Индия липсва, поради това че макар и да е най-големият производител, местният пазар е свръхконсуматор на плода и тя изнася малка част от продукцията си. По-рядко се намира Манго от Африка (Нигерия) или произведено оттатък океана, в Бразилия или Мексико. Икономическото значение на мангото е точно толкова голямо, колкото и хранителната му ценност. Факт е, че половината от световното производство на плодове (в тонове) са именно мангота.

Видове манго

Има много видове манго. Голяма част от тях се култивират в стотици различни разновидности. По-известни сред тях са: "Алфонсо", "Томи Аткинс" и "Кондо".

Видове продукти от манго
  • Свежо манго - най-продаваният плод в света;
  • Консервирано манго - сладките варианти, се срещат в ЕС, САЩ и почти навсякъде по света;
  • Туршия от манго - деликатес, характерен за Индия и региона на Югоизточна Азия;
  • Сок/нектар от манго - една от най-популярните плодови напитки в света;
  • Сушено манго - популярна бърза храна тип "лакомство";
  • Замразено манго - по-рядко срещана форма, която случайно намерих и у нас.
Хранителен състав на мангото

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурово манго

81% 65
0.5 0.3 15.2 0 14.8 1.8
Здравословни ползи
  • Имат статут на суперхрана, осигуряват по малко от почти всичко нужно на тялото, за да функционира добре;
  • Манго плодовете съдържат в малки дози от почти всички витамини. Богати са на витамин С и провитамин А;
  • Съдържат ниски порции от широк кръг минерали: преобладават калий и мед;
  • Имат умерен гликемичен индекс (56) и нисък индекс на гликемично зареждане (5);
  • Манго плодовете са богати на фитохимикали с висок антиоксидантен потенциал: каротиноиди (алфа и бета-каротин, лутеин), полифеноли (кверцетин), флавоноиди (кемпферол), галиева киселина, танини, кетахини, кафеена киселина. Уникален за мангото е ксантоновият дериват мангиферин.
Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на манго, са единствено алергични реакции.

Как да изберем и съхраним мангото?

Изберете добре узрял жълто-червеникав плод. Опипайте за меки натъртени участъци и разгледайте за лепенка-етикет, която да удостовери произхода на плода. Съхранявайте мангото според цвета му. Зеленикавите плодове оставете на слънце, докато придобият жълтеникаво-червен цвят. Зрелите плодове консумирайте в рамките на една седмица. Можете да замразите плода за един до два месеца във фризера.

Идеи за използване на мангото
  • Свежо: в плодови салати, самостоятелно, в плодови пюрета.


Тагове:   най,   плод,   манго,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: geronimo14
Категория: Забавление
Прочетен: 1059352
Постинги: 197
Коментари: 90
Гласове: 2610