2. Услуги
3. Цени
4. Контакти
5. Съвети за почистване
6. Почистване Джеронимо
7. Почистване на мокет и линолеум
8. Препарат за почистване на мокет
9. Почистване и свежест за мокета
10. Сапунена вода за почистване на линолеум
11. Почистване
12. Почистване на твърди настилки
13. Почистване на меки настилки
14. Свободен Избор
15. Недвижими Имоти
16. Психолого-астрологични консултации
17. Строителни изолации!
18. Apologetic Apolidorius
19. Sisi Best
20. Molecular medicine
21. Auto
22. Angels
23. Джеронимо блог

Прочетен: 6968 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 11.03.2009 14:51
Камерите за дълбоко замразяване стават все по-популярни и се превръщат в една доста добра инвестиция, защото пестят много време, а при умело използване и средства. Но пък няма продукт, дори и силно замразен, който да може да се запази вечно. Все пак добре е при замразяването да се спазват три основни правила, за да си осигурим здравословна и пълноценна храна:
- За замразяване трябва да се избират качествени и добре почистени продукти, защото не дотам свежите плодове и зеленчуци няма да станат по-добри от студа.
- Важна е бързината, с която целият продукт се охлажда до -18є С или дори по-ниска, но не трябва да се замразяват наведнъж голямо количество продукти. При тези температури химическите реакции и развитието на микробите спират и продуктите се запазват толкова пресни, колкото са били в момента на замразяването.
- Предварителната подготовка, т. нар. бланширане, спомага да се запазят качествата на зеленчуците. Бланширането се извършва, като подготвените за замразяване продукти - почистени и наразяни, се поставят във вряща подсолена вода и се варят 3-4 мин (след повторното завиране на водата). По този начин се стопира действието на ензимите, които в противен случай биха развалили вида и вкуса на зеленчуците. След като се извадят от водата, за да се охладят, зеленчуците се обливат бързо със студена вода, или се поставят в отделен съд, потопен в ледена вода. Едва след като изстинат напълно, те се пакетират и замразяват.
Обикновено продуктите, които купуваме, имат срок на годност. А храните, които сами замразяваме имат следния срок на трайност:
- 1 до 2 месеца: сладкарски изделия, тесто, кори за баница, тлъсти риби, меса и пиле в сос, кайма и кренвирши.
- 3 до 4 месеца: нетлъсти риби, сирена, варено пиле, варено месо, варени зеленчуци, супи.
- 6 до 8 месеца: масло, морски дарове, миди, тарталети, домати, гъби, пъпеши, круши, сливи
- 8 до 10 месеца: овнешко, телешко месо, червени плодове, ябълки
- около 12 месеца: говеждо месо, пиле, зелен фасул, моркови, целина, ряпа, грах, тиква, патладжани, зеле, спанак
Препоръчително е да се отбелязва датата на замразяването върху опаковките, както и срокът на годност. Важно е да се знае, че при замразяване на пресни продукти температурата трябва да бъде под -24є С. За целта се регулира термостатът на желаната температура 2 часа преди замразяване.
Особено важен момент при замразяването е правилното опаковане на продуктите. Ако опаковката е повредена, храните се обезводняват, мазнините гранясват, което води до влошаване на вкуса и образуване на вредни вещества. Добре би било опаковките да бъдат затворени херметически, което спомага за запазването на витамините и минералите, за целта се предлагат специални помпи, които изтеглят въздуха.
Видовете храни и препоръчителното времетраене на съхранението им в хладилника и фризера:
Храна | Хладилник (4єС) | Фризер (-18єС) |
Яйца | 3-5 седмици | не се замразяват |
Яйчен белтък | 2-4 дни | 1 година |
Продукти, съдържащи яйца (вакуумирани) | 10 дни | 1 година |
Майонеза | 2 месеца | не се замразява |
Варено месо (отворено) | 3-5 дни | 1-2 месеца |
Варено месо (вакуумирано) | 2 седмици | 1-2 месеца |
Бекон | 7 дни | 1 месец |
Кренвирши | 1-2 дни | 1-2 месеца |
Шунка (прясна) | 2 седмици | 1-2 месеца |
Шунка (вакуумирана) | до срока на годност | 1-2 месеца |
Кайма | 1-2 дни | 3-4 месеца |
Месо (бифтек) | 3-5 дни | 6-12 месеца |
Месо (котлети) | 3-5 дни | 4-6 месеца |
Месо (ростбиф) | 3-5 дни | 6-12 месеца |
Пиле | 1-2 дни | 9 месеца |
Риба | 1-2 дни | 2-3 месеца |
Скариди, калмари | 1-2 дни | 3-6 месеца |
Омар, рак | 2-3 дни | 2-3 месеца |
Масло | 1-3 месеца | 6-9 месеца |
Суроватка | 7-14 дни | 3 месеца |
Сирене | 3-4 седмици | не се замразява |
Кашкавал | 1 седмица | 6 месеца |
Пастьоризирано мляко | 1 седмица | не се замразява |
Сметана | 1 ден | 1-2 месеца |
Маргарин | 4-5 месеца | 12 месеца |
Кисело мляко | 7-14 дни | 1-2 месеца |
Прясно мляко | 7 дни | 3 месеца |
ЧИЧКО, НЕ МЕ УБИВАЙ. АЗ СЪМ МАЛЪК!
ПОСЛЕСЛОВ КЪМ АСТОЛФ ДЬО КЮСТИН - „Русия...
