Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2009 16:16 - Рибено или ленено масло?
Автор: geronimo14 Категория: Забавление   
Прочетен: 2226 Коментари: 1 Гласове:
0



Рибеното и лененото масло са добри източници на есенциални мастни киселини, но как да решим кое е най-подходящо за нас? Няма лесен и валиден отговор за всички, но по-долу в тази статия ще изброим плюсовете и на двaта източника на незаменими мастни киселини, за да Ви помогнем да решите кое ще бъде по-подходящо за вашето тяло.

imageИ рибеното, и лененото масло съдържат есенциални мастни киселини (ЕМК). Те са нужни на тялото ни, но самият организъм не може да ги синтезира, затова трябва да ги приемаме чрез нашия хранителен режим. Есенциалните мастни киселини подпомагат репродуктивната, имунната, нервната и сърдечно-съдовата система. Омега-3 и Омега-6 киселините са двете основни групи на ЕМК. Тялото ни има нужда от тях за да произвежда и "поправя" клетъчните мембрани, както и за синтеза на простагландините, които са химикали, подобни на хормоните, които могат да се намерят във всяка клетка от организма ни. Дефицит на ЕМК не бива да се допуска. При наличието му се забелязват преждевременно стареене, стрес, податливост към болести и зарази. Като цяло тялото ви отслабва физически.

Внимание! Консумацията на алкохол или оскъдното хранене могат да влошат или блокират ефективността на есенциалните мастни киселини.

Диетите, предимно в Америка и на запад, се отличават с висок прием на Омега-6 мастни киселини главно от зеленчукови масла (царевица, сусам, слънчоглед и т.н.) Приемът на Омега-6 е много висок, релативно с приемът на здравословните Омега-3 мазнини. Когато Омега-6 са в излишък могат да провокират възпаления и да забавят кръвния поток в тялото, докато Омега-3 биха намалили и предпазили от възпаления, както и да подобрят циркулацията на кръвта в тялото. Американците консумират много по-голямо количество Омега-6 мастни киселини и за да направят диетата си по-здравословна те трябва да прибавят по-високо количество Омега-3 от колкото Омега-6. Ейкозапентаеновата (ЕПК) киселина и декозахексаеновата (ДХК) киселини са Омега-3 киселините в мазните риби като сьомгата, мекерел, херинга, сардините и т.н. ЕПК/ДХК са също и източникът на Омега-3 мастни киселини в суплементите с рибено масло. Декозахексаеновата киселина е главната омега-3 киселина в липидните мембрани, включително и сърдечните. Средно 1000 мг ЕПК/ДХК могат да получени от 100 грама мазна риба. Все пак, ако не консумирате риба поне два пъти в седмицата трябва да се замислите за суплемента рибено олио за да осигурите здравословните предимства на Омега-3 киселините.

Лененото олио съдържа есенциалната омега-3 мастна киселина - алфа-липоева киселина (АЛК). Лененото семе също съдържа омега-6 във формата на линолеична киселина. АЛК в лененото олио не е биологично активна колкото ЕПК и ДХК и преди да бъде усвоена тя трябва да бъде превърната в ЕПК/ДХК в тялото за да участва в цитоплазмата и липидните мембрани. Както и рибеното масло, лененото също предлага здравословни за сърцето влияния и помага също в борбата с възпаленията.Как да изберем - рибено масло или ленено?

  • Рибеното и лененото масло са добри източници на омега-3 мастни киселини.
  • Лененото семе е добър източник на ЕМК, омега-6 и омега-3.
  • Рибеното масло съдържа ейкозапентаенова и декозахексаенова киселина. Те веднага след прием биват "внедрени" в цитоплазмата и мембраните на липидните клетки.
  • Лененото масло съдържа алфа-липоева киселина, прекурсор на ЕПК и ДХК и трябва да бъде превърнато в ЕПК или ДХК за да бъде използвана от организма.
  • И двете са здравословни за сърцето и помагат при борбата с възпаления.
  • По последни изследвания рибеното масло (ЕПК И ДХК) помага за поддържането на доброто ви настроение и мозъчната ви функция.
  • Лигнините* в лененото семе (не става дума за ленено олио) влияят благоприятно върху дебелото чево и простатата. Също така са и добър източник на влакнини (фибри).
  • Повечето от клиничните изследвания на Омега-3 са извършвани с рибено масло.
  • Лененото семе е алтернативата на Омега-3 киселините за вегетарианци.
* Лигнините са антиоксиданти и фитоестрогени, съдържащи се в някои растения (ленени семена, тиквени семена, ръж, соя, броколи и някои диви плодове).  


Тагове:   масло,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Стоян
05.10.2009 14:55
Ами аз лично предпочитам рибеното понеже то е диркетно източник на ЕПА и ДХА, докато лененото е под формата на АЛА /тези омега 3/, и докато се конвертира в организма на ЕПА не се знае в какви стойности. А е важно да се приема по 1г ЕПА на ден. Аз лично предпочитам да ползвам продукта на NOW Foods Ultra Omega 3.
http://www.healthstore.bg/NOW-Foods/%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE/Ultra-Omega-3-Fish-Oil-90-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B0.html
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: geronimo14
Категория: Забавление
Прочетен: 1059619
Постинги: 197
Коментари: 90
Гласове: 2610